keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Ljubljanan lähiöissä

Meidän asuinalue on Bežigradin kaupunginosassa noin 3 km keskustasta pohjoiseen. Tällä kadulla ja läheisyydessä on keskiluokkaisia pientaloja. Alue on aika hyvä siinä mielessä, että se ei ole liian kaukana keskustasta mutta samalla hyvin rauhallinen. Täältä on hyvät kulkuyhteydet., sillä Bežigradia halkoo valtatie keskustaan Busseja menee arkipäivisin tosi tiuhaan. Alueella on paljon autokauppoja. Isompi ruokakauppa meiltä löytyy ihan kulman takaa. Jos muita kauppoja tai ylipäänsä mitään ihmeellisempaa tekemistä kaipaa, on lähdettävä keskustaan. Opiskelijalle Bežigrad on kuitenkin otollisella paikalla, sillä kolmen tiedekunnan kampukselle on lyhyt kävelymatka.

Olemme jonkin verran lenkkeilleet Bežigradissa ja vähän pohjoisempana Ježican alueella. Meiltä ei tarvitse kävellä kuin 15 minuuttia ja saapuu jo rauhaisille viljapelloille. On erikoista, että näin läheltä pääkaupungin keskustaa löytyy jo peltoja.

Ljubljanaa rumimmillaan. Nurmikko on rajattu tyylikkäästi

Olemme useasti lenkillä ihmetelleet Ježican lähiön arkkitehtuuria. Siellä on kymmeniä Jugoslavian aikaan rakennettuja betonikerrostaloja. Ne ovat niin uskomattoman rumia. Ja pihat ovat ääriään myöten täynnä autoja. Niitä on niin paljon, että nurmikoillekin parkkeerataan. Talon ulkoasusta voisia päätellä, että täällä ei suostu asumaan muut, kuin ne, joilla ei ole varaa parempaan. Ei tämä kuitenkaan täyttä slummia ole, sillä pihan autot ovat vähintään Tampereen tasoa. Slovenian autokanta on noin yleisesti ottaenkin uudempaa ja hienompaa kuin Suomessa.

Liikaa autoja

Välillä mietimme myös, miten paikallisilla on varaa asua omakotitaloissa. Talojen kulut ovat uskomattoman korkeat. Omakotitalon lämmitys voi maksaa talvella useita satoja euroja kuukaudessa. Ja tätä kun vertaa Slovenian palkkatasoon, niin ei siitä meidän laskelmien mukaan kauheasti ylimääräistä rahaa jää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti