perjantai 25. kesäkuuta 2010

Kroatian road trip: Trogir ja Split

Kuten edellisenäkin aamuna, söimme aamupalaa omalla parvekkeella nauttien aamuauringosta. Sitten matka jatkui rannikkoa pitkin yhä etelämmäksi. Ensimmäinen etappi oli Trogir. Se oli niin ikään historiallinen kaupunki ja Unescon suojelema. Vanha keskusta oli hassusti omalla saarellaan. Se oli aika pieni, joten ei mennyt kauaa kiertää vanha kaupunki. Rannikon kaikki vanhat kaupungit ovat kyllä mielenkiintoisia, mutta arkkitehtuuriltaan ainakin omiin silmiini ne näyttävät samanlaisilta. Venetsian valtakunta oli hallinnut täälläkin, kuten Slovenian rannikolla, satoja vuosia.

Trogir

Kroatian toiseksi suurin kaupunki Split oli aivan Trogirin lähellä, joten tietysti menimme sinne. Se olikin selvästi suurin vierailemistamme kaupungeista. Splitin tärkein nähtävyys on roomalaisen keisari Diokletianuksen palatsi 300-luvulta. Palatsi oli käytännössä iso kompleksi Rooman aikaisia ja myös nuorempia rakennuksia. Se sisälsi kirkon, palatseja roomalaisille jumalille, kahviloita ja ihan vaan tavallisia taloja, joissa oli kauppoja. Palatsikompleksin ulkopuolellakin vanha kaupunki oli suht laaja ja mielenkiintoinen. Aika kului Splitissä muiden kaupunkikohteiden tapaan vaan kuljeksimalla keskustassa ja istuen kahviloissa. Kaupungissa olisi kernaasti viettänyt myös toisenkin päivän, sillä siellä on kuulemma esimerkiksi hyviä rantoja. Meillä oli kuitenkin vain muutama iltapäivän tunti aikaa, sillä halusimme palata ennen pimeän tuloa. Tuntuikin, että näimme Splitin olennaisimmat.

Diokletianuksen palatsi

Piispan patsas ja torni Splitissä

Päivän reissun jälkeen Bibinjessä vietimme joka ilta aikaa katsoen jalkapalloa telkkarista ja juoden vähän olutta huoneessa. Oli hieman harmillista, kun huone oli aina lämmennyt päivän aikana todella kuumaksi, mutta jos yritti avata parvekkeen ovea, niin hyttyset tulivat sisälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti