perjantai 25. kesäkuuta 2010

Kroatian road trip: Pag-saari ja kotimatka

Viimeinen päävierailukohteemme Kroatiassa oli pitkulainen Pag-saari Zadarista pohjoiseen. Kroatialle kuuluu yli tuhat saarta, joten olihan jollain niistä pakko käydä. Pag oli helppo vaihtoehto, sillä sinne vei silta ja autotie, eikä siis tarvinnut mennä lautalla. Maisema muuttui jonkin verran siirryttäessä saarelle vehreältä mantereelta. Siellä oli hyvin kuivaa ja paikoittain suorastaan aavikkomaista.

Pagin aavikko

Pituusjärjestyksessä Piotr, Max ja Tiina

Pagin keskiosasta löytyy samanniminen kaupunki, jossa oli ihan hauska viettää vähän aikaa ja käydä syömässä. Jälleen yksi idyllinen vanha kaupunki. Saaren päätekeminen lienee kuitenkin rannoilla loikoilu ja uiminen. Mekin löysimme oman pienen rantakaistaleen, jonne asetuimme. Tänä vuonna kastoin sitten talviturkin Adrianmeressä ja vesi oli melko lämmintä. Ranta oli kuitenkin pikkukiveä, joten ei ollut niin miellyttävää kävellä veteen. Pag-reissu oli Kroatian matkan ehdottomasti rennoin. Aika kului vain rentoutuessa.

Meidän uimaranta

Viidentenä eli paluupäivänä lähdimme jo aamupäivällä moottoritietä pohjoiseen. Pysähdyimme Karlovacin kaupungissa, josta ei ihme kyllä löytynyt kovan etsinnän jälkeen sopivaa ruokapaikkaa. Kaupunki ei muutenkaan ollut järkin kiinnostava rannikon helmien jälkeen ja kaiken kukkuraksi saimme parkkisakon. Matka jatkui siis Slovenian puolelle Novo Mesto -kaupunkiin. Se oli jälleen söpö, mutta tällä kertaa Keski-Euroopan tyylinen vanha kaupunki. Se oli kiva paikka pysähtyä ruokailemaan.

Matka-auto

Kroatian reissu oli erittäin hauska ja onnistunut. Max ja Piotr olivat mukavaa matkaseuraa ja seurue sopivan kokoinen. Matkan aikana tuli ajettua yhteensä 1700 km. Kroatian moottoritiet olivat huippukunnossa, mutta myös tietullit olivat kalliit. Esimerkiksi Zagreb-Zadar-väli (lähes 300 km) maksoi noin 15 euroa. Lyhyemmillä matkoilla ajoimme maanteitä, joilla oli paremmat maisemat eikä matka-aika ollut ratkaisevasti pitempi.

Kaikkien Kroatian reissujeni perusteella maasta on jäänyt hyvin positiivinen kuva. Moderni ja täysin EU-kelpoinen maa. Oli kiva, että myös eurot kävivät maksuvaluuttana aika monessa paikassa. 1990-luvun sodasta ei ollut enää jälkeäkään. Ainoastaan silloin tällöin tienvarsilla näki julisteita "sotasankareista". Kroatia on luultavasti nyt parhaimmillan turistille. Kaikki palvelut ovat olemassa ja toimivat sekä hinnat ovat kohtuulliset. Turistien määrä ja hintataso lienevät kasvavan koko ajan. Saksa on kaikkein hyödyllisin kieli osata Kroatiassa, mikä oli englannin ylivaltaan tottuneille hassua. Ainoana miinuksena sain Kroatian tuliasina todella paljon ja isoja hyttysenpistoja. Ne ärsyyntyivät niin pahasti, että täytyi käydä lääkärissä.

2 kommenttia:

  1. Hei,
    Olen monta kertaa sattumalta törmännyt teidän blogiin. Fiksua tekstiä ja mielenkiintoista lukemista. Näkyy, että nautitte oleskelusta siellä Keski-Euroopassa ja olette saaneet kaiken siitä irti, jopa onnistuneet myymään burek-idean ja oppineet paljon (selailin juuri tekstejä syksystä 2009 ja tämän Pagin jutun). Toivottavasti tämä oleskelu ei jää viimeiseksi. Terveisin, Maria, jolle ovat niin ikään kyseisen alueen maat hyvin tuttuja

    VastaaPoista
  2. Moi,

    Kiitos kommenteista! Kiva kuulla, että meidän blogi on ollut kiinnostava. Vaihtarikevät on ollut antoisa ja Slovenia, Itävalta ja Kroatia ovat tulleet tutuiksi. Tulemme varmasti tälle alueelle uudestaankin.

    -Tiina

    VastaaPoista