perjantai 29. tammikuuta 2010

Medva govoriva slovensko!

On jo viikko vierähtänyt täällä ja kotiutuminen on hyvässä vauhdissa. Pari päivää sitten aurinko paistoi jonkin verran ja se teki heti hyisevästä ilmasta miellyttävämmän

Kielikurssi alkoi maanantaina ja se on sujunut oikein kivasti tähän saakka. Meitä on ryhmässä noin 20, joista yli puolet suomalaisia! Asiaa selittänee se, että kaikki slaavimaiden vaihtarit oli laitettu samaan ryhmään, jolloin he myös etenevät nopeammin. Opettajana on mukava nuori nainen ja etenemisvauhti sopiva. Kurssia on joka päivä 2,5 tuntia, joten jo tähän mennessä olemme oppineet vaikka mitä.

Sloveenin kieli on ihan hauskaa. Vaikeuksia tuottavat eniten s, š, z, ž, c ja č, sekä niiden erot. Joissain sanoissa oman ja opettajan lausumisen eroa ei vaan meinaa kuulla ja silti menee muka väärin. Hassua on myös, että yksikön ja monikon lisäksi sloveenista löytyy duaali, jota käytetään kun puhutaan vain kahdesta henkilöstä. Otsikkokin on olevinaan duaalissa ja tarkoittaa, että me kaksi puhumme sloveenia.

Riku käytti kieltä ensimmäisen kerran jo alkuviikosta ja tilasti 100g salamia tiskistä. Nyt osaamme sanoa joka paikassa dan (päivää), živjo (moi), hvala (kiitos) sekä numeroita. Yleisesti ihmiset täällä puhuvat tosi hyvin englantia. Ei ole tullut vielä vastaan mitään kommunikaatio-ongelmia. On kuitenkin kiva päästä käyttämään paikallista kieltä mahdollisuuksien mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti