sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Ljubljana ensinäkemältä

Pari ensimmäistä päivää Sloveniassa ovat nyt takana ja monia ensivaikutelmia on ehtinyt syntyä Sloveniasta ja Ljubljanasta. Tässä muutamia havaintoja.

Lentokoneesta käsin nähtynä maisemat ovat hyvin lumisia ja vuoristoisia ja lumen paljous yllätti vielä maassakin. Tiet ovat kuitenkin sulia tiesuolan käytön takia - lukuunottamatta tietysti jalkakäytäviä, joista useilla on puolimetrinen lumikasa ja polku siinä keskellä. Autoilijat ovat kuin Italiasta: ajavat kovaa kaupungissakin pienillä autoillaan. Kävelijän täytyy olla todellakin valppaana liikenteessä.
 
Matkalla lentokentältä kaupunkiin maisemat vaihtelivat pienistä ja miellyttävistä kylistä moottoriteitä reunustaviin betonilaatikoihin, jotka sosialistit ovat aikoinaan majapaikoikseen rakentaneet. Tullessa lähemmäksi kaupungin keskustaa alkoi Ljubljana muistuttaa hieman Helsinkiä harmaine virastotaloineen ja leveine katuineen - myös sää lisää tätä vaikutelmaa.

Asuntomme sijaitsee Bezigradin kaupunginosassa, jossa on pääosin erilaisia pientaloja. Täältä keskustaan lähtee suuri pääväylä, jota reunustaa mm. Ferrari-kauppa ja messukeskus sekä korkeita betonitaloja Jugoslavian ajoilta. Väylää pitkin keskustaan pääsee kävellen n. 25 minuutissa ja bussilla varsin nopeasti.

Tähän mennessä olemme käyneet pari kertaa myös ydinkeskustassa, joka näyttää synkeästä säästä huolimatta todella hienolta. Kuten Wikipedian artikkelissa osuvasti tiivistetään, on kaupunki sekoitus itävaltalaista arkkitehtuuria ja eteläeurooppalaisia vaikutteita.



Tiina ja lohikäärmepatsas

Kaiken kaikkiaan ensivaikutelma Ljubljanasta ja Slovneniasta on hyvä. Kolea sää on hieman vähentänyt intoa tutkia uusia paikkoja, mutta onneksi vuodenaika vaihtuu jo pian - Ljubljana ei ole kovin hyvä talvikohde matkailijalle. Sloveniasta on syntynyt vaikutelma sekoituksena eri piirteistä, joita maan naapurimaihin yleisesti liitetään: maa on kuin yhdistelmä Italiaa, Itävaltaa ja itäeurooppalaisia naapureita. Se, mikä on alkuperäistä Sloveniaa, on vielä epäselvää ja vaatii pidempää oleskelua maassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti