torstai 15. heinäkuuta 2010

Ljubljanan vahvuudet ja heikkoudet

Nyt kun vaihto on ohi ja Ljubljanassa tuli asuttua reilut viisi kuukautta, alkaa olla jo vähän perspektiiviä verrata Sloveniaa ja Suomea asuinpaikkana. Tässä siis havaintojamme hyvistä ja huonoista puolista Sloveniassa.

- Liikenne. Autoilija on ihan kuningas liikenteessä. Liikenne ei sinänsä ole kovin holtitonta ja hyvin uskaltaa ajaa teillä. Sen sijaan pysäköinti jaksaa ihmetyttää. Auton voi jättää ilmeisesti aivan mihin tahansa, kunhan laittaa hätävilkut päälle. Sellainenkin parkkeeraus näyttää olevan suosittua, jossa auto vie koko tilan jalkakäytävällä ja kävelijä joutuu koukkaamaan autotien kautta.

- Talvi. Viime talvi tuntui todella kylmältä, vaikka miinusasteita ei ollut paljon. Ilma on täällä kosteampaa kuin Suomessa, mikä lienee syynä. Myöskään lunta ei ole niin paljon kuin Suomessa, mutta silloin kun sitä on, niin jalkakäytäviä ei ainakaan lähiöissä hoideta, eivätkä niiden kunnossapidosta jaksa asukkaatkaan välittää. Autoteiden suolaaminenkaan ei ole kovin miellyttävää.

- Bussiaikataulut. Ljubljanan julkinen liikenne toimii ihan hyvin, sillä ei vaan ole aikatauluja. Bussipysäkeillä lukee vain, kuinka usein bussit kulkevat. Myös netistä voi tarkistaa, koska seuraavat autot menevät.

- Opiskelu. Yliopistolla tarjottavien kurssien taso ja etenkään organisointi eivät häikäisseet. Myös lukukauden lopuksi suoritusmerkintöjen hakeminen oli toimistosta toiseen ravaamista. On se suomalainen yliopisto aika kova kaikesta huolimatta!

- Asumiskustannukset. Meidän omakotitaloasunnon ylläpitokustannukset söivät uskomattomasti rahaa. Samaa tosin kuuli myös kerrostaloissa asuvilta. Etenkin talvikauden lämmitys maksaa niin paljon, etten käsitä miten paikallisella palkkatasolla siitä selviää. Vuokrahinnat ovat kutakuinkin Tampereen tasolla.

- Kierrätys. Etenkin pullonpalautus on aika alikehittynyttä. Tölkit heitetään suoraan sekajätteeseen ja kaupat huolivat takaisin vain harvat lasipullot. Meidän asuinkumppaneilla ja vuokraisännällä oli tapana heittää kaikki mahdollinen suoraan tavalliseen roskikseen.

- + Ruoka. Ljubljanasta löytyy paljon hyviä ja erityyppisiä ravintoloita. Toisaalta "slovenialainen" ruoka, joita monissa lounasravintoloissa tarjoillaan, ei saa kehuja ainakaan meiltä. Vaikutteita naapurimaista: tavallisia liharuokia, schnitzeleitä ja keskinkertaisia pastoja.

+ Kahvilakulttuuri. Kahvilat ovat miellyttäviä paikkoja viettää aikaa ja tarjontaa riittää. Hinnat ovat myös kohtuulliset. Suomalaistyylisestä itsepalvelusta ei ole tietoakaan, vaan tarjoilija palvelee paikassa kuin paikassa. Sen kun istuu pöytään vaan!

+ Maan koko, vaihtelevuus ja sijainti. Slovenia on mitä parhain kohde matkailulle, sillä se tarjoaa lyhyillä etäisyyksillä vaikka mitä: vuoristoa, järviä, rannikkoa, viinilaaksoja, linnoja, luolia ja kauniin pääkaupungin. Sijanti on on myös keskeisessä Euroopassa, josta ei ole pitkä matka kiinnostaviin naapurimaihin.

+ Historia. Slovenialla on kiinnostava historia aina antiikin ajasta Jugoslaviaan. Historia näkyy muun Keski-Euroopan tyyliin vanhojen kaupunkien arkkitehtuurissa ja linnoissa.

+ Turvallisuus. Slovenia tuntuu turvalliselta maalta ja ihmiset ovat rehellisiä toisilleen. Ljubljana on yöaikaan tosi rauhallinen ja humalaisiakin näkee hyvin vähän. Myöskään mistään taskuvarkaista en ole kenekään kuullut koskaan mainitsevan. Toivottavasti asia ei muutukaan Ljubljanan kasvavan turismin myötä.

+ Juomakulttuuri. Keskieurooppalaiseen tapaan alkoholia nautitaan kohtuudella eikä tapana ole örveltää humalassa.

+ Kevät ja kesä. On ihanaa, kun luonto herää kevääseen niin paljon aikaisemmin kuin Suomessa. Myös terassikausi aukeaa varhain. Tämä kevät oli kuulemme erityisen kylmä, mutta mielestämme silti aika lämmin. Kesäkuu sen sijaan oli hyvin helteinen.

+ Ihmiset. Sloveenit ovat yleisesti ottaen ystävällisiä ja auttavaisia. Myös palvelukulttuuri on miellyttävää. Ihmiset ovat kielitaitoisia ja yleisesti osaavat paremmin englantia kuin suomalaiset.

+ Ulkona syöminen ja juominen. Edullista Suomeen verrattuna. Etenkin alkoholi on paljon halvempaa. Puolen litran olut on keskihinnaltaan 2,7 € Ljubljanan ravintoloissa.

+ Hintataso. Ravintoloiden lisäksi myös ruoka oli kaupoissa halvempaa. Myös esimerkiksi julkinen liikenne oli melko edullista. Sen sijaan vaatteet ja muu kulutustavara ovat Suomen hinnoissa.

+ Vuokra-autot. Teimme paljon pieniä päivämatkoja, ja aina kun oli 4-5 henkeä, kannatti vuokrata auto. Halvimman pikku-Clion sai jo 35 eurolla/päivä käyttämästämme vuokraamosta. Auto on ehdottomasti kätevin kulkuväline Sloveniassa, ja oli mukava ajellakin, sillä tiestö on hyvässä kunnossa ja moottoritiet uusia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti