tiistai 20. huhtikuuta 2010

Huhtikuun oleelliset

Viime viikon sunnuntaina meille tuli pariksi päiväksi kylään Carola Itävallasta. Carola oli ollut viime syksynä vaihtarina Tampereella ja olin tuutorina hänelle. Itävallan Grazista oli helppoa ja nopeaa tulla tänne pikkumatkalle, etenkin kun hän oli juuri hankkinut ison ja hienon Volvon, jota me Rikun kanssa ihmeteltiin. Sää oli sunnuntaista tiistaihin harmittavasti sateinen ja melko kylmä, eikä kovin ihanteellinen kaupungin tutkimiseen. Maanantaina vietettiin iltaa itävaltalaisten Marion ja Nadjan luona. Oli tosi hauskat pikku kekkerit, jossa maisteltiin muun muoassa Marion itse tekemää olutta.

Olut oli teemana myös pari viikkoa sitten. Kävimme vierailulla Union-panimossa. Sloveniassa on kaksi suurta olutmerkkiä; Union ja Lasko, ja kaikilla ihmisillä on oma suosikkinsa. Panimovierailu oli mielenkiintoinen. Ensin katsottiin propagandavideo panimon tuotteista, sitten vierailtiin museossa ja tutkittiin tuotantolinjastoja. Vierailu huipentui oluiden maisteluun. Parin tunnin ajan sai talon piikkiin juoda niin paljon olutta kuin jaksoi.

Meillä oli eilen sloveenin jatkokussin loppukoe. Hyvin tuntui menevän. Sloveenin kieltä on tässä opeteltu tammikuun lopulta lähtien. Se on ollut ihan kivaa. Jatkokurssin loppupuolella alkoi jo vähän puuduttamaan, kun kielioppisäännöt menee helposti sekaisin keskenään ja on pitänyt opetella yhä enemmän sanoja. Meidän sloveenin kielen käyttö on jäänyt pitkälti kauppa- ja ravintolasanastoksi. Kielikurssin paras anti onkin ollut se, että ymmärtää yleisimpiä puhe- ja kirjotettuja ilmauksia.

Kaupungintalo Ljubljanan vanhassa kaupungissa

Ljubljanica-joki. Kuva on maaliskuun lopulta ja nyt on jo virheämpää

Opiskelu eli esseiden kirjoitus etenee kiihtyvään tahtiin. Minun täytyy ainakin palauttaa omat esseet toukokuun loppuun mennessä. Onhan tässä vielä päiviä jäljellä, mutta vielä on tulossa pitkähkö Itävallan-matka ja vieraita meille alkaa saapuun toukokuun puolivälistä lähtien. Nyt vielä ilmaantui raju flunssa, joka pakottaa lepäämään. Vähän kyllä harmittaa, että alkukevät tuli laiskoteltua ja nyt olisi kouluhommien lisäksi niin paljon muutakin tekemistä.

Erasmus-elämä maistuu hyvin täällä. Ollaan tavattu mukavia muita vaihtareita ja löydetty oma porukkamme. Pakko kyllä myöntää, että kaipaa asioita Suomesta, kuten tuttua, kuitupitoista ja melko rasvatonta ruokaa. Mutta kyllä Ljubljana on kiva paikka asua tämän puoli vuotta. Nyt on kevät täällä varsin pitkällä. Nurmikko kasvaa, kukat kukkivat ja suurin osa puistakin alkaa vihertää. Lämpöasteet ovat aurinkoisina päivinä jo +20.

Tämmöisiä lounaita syödään joka päivä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti