tiistai 27. lokakuuta 2009

Slovenia vaurausindeksin mukaan

Hiljattain julkaistun Legatum Prosperity -vaurausindeksin tulokset tekivät Suomesta maailman menestyvimmän maan. Suomen sijoittuessa vuosittain kärkisijoille erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa voitto ei jaksa yllättää. Sen sijaan riemastuttavaa on tutkia Slovenian sijoitusta.

Slovenia sijoittuu maavertailussa 20. sijalle jääden hieman Ranskalle (17) ja Espanjalle (19) mutta ylittäen Italian (21) ja Portugalin (22) sijoitukset. Maa profiloituukin menestysmittareilla selvästi samaan kastiin eteläeurooppalaisten maiden kanssa. Muut Itä-Euroopan pienet maat eivät yllä samoille sijoituksille. Esimerkiksi Tšekki (25), Unkari (27) ja Slovakia (34) ja Kroatia (35) jäävät selvästi alemmas listassa lähinnä erityisten vahvuusalueiden puuttuessa.

Slovenian parhaat sijoitukset ovat koulutuksen ja turvallisuuden osamittareilla, molemmissa maailman kahdeksanneksi paras. Huipputason koulutukseen ja korkeaan turvallisuuden tasoon tottunut suomalainen ei siis oletettavasti koe suuria pettymyksiä näillä osa-alueilla Sloveniassa. Suurimmat erot maiden välilä taas ovat yrittäjyyden ja innovatiivisuuden, yksilönvapauden ja sosiaalisen pääoman osa-alueilla. Näissä asioissa Slovenialla on paljon kehitettävää yltääkseen edes lähelle pohjoismaalaista tasoa.

Oheisesta kuvaajasta näkyvät Suomen (sininen) ja Slovenian (vihreä) vahvuudet ja heikkoudet helposti vertailtavasti (klikkaa suuremmaksi).





6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. "Muut Itä-Euroopan pienet maat eivät yllä samoille sijoituksille."

    Slovenia ei olekaan Itä-Euroopassa, ei niin kartalla kuin kulttuurisestikaan.
    Täällä asuvana tämän voi kyllä todeta helposti.
    Vaikka itä-Euroopan maathan ovat loistavia nekin! Ja sitten noihin tutkimuksiin voisi lisätä aurinkoindeksin, kun pelkkä rahahan ei sitä onnellisuutta tee ;) Täällähän sitä aurinkoa riittää...

    Kauniin ja ihanan maan olette valinneet vaihtokohteeksi, nauttikaa!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista!

    Marien kommenttiin: On totta, että Slovenia ei ole maantieteellisesti Itä-Eurooppaa. Kuitenkin on monia perusteita rinnastaa Slovenia Itä-Euroopan maihin, kuten esim. slaavikieli sekä historia osana Jugoslaviaa ja jotkin kulttuurilliset seikat. Ihmisten mielissä (Suomessa) Slovenia on itää, ja selvyyden vuoksi käytin tässä yhteydessä myös tätä ilmaisua.

    Mutta muuten olen kyllä kanssasi samaa mieltä siitä, että maa olisi totuudenmukaisempaa luokitella Keski-Euroopaksi; päivittää psykologista karttaa.

    VastaaPoista
  4. Noissa perusteissa olen kyllä kanssasi vahvasti eri mieltä. Jugoslavia luettiin Balkanin alueeseen, ei Itä-Eurooppaan. Romania ja Bulgaria luetaan maantieteellisesti Itä-Eurooppaan ja kielikin on kaikkea muuta kuin slaavilaista alkuperää. Slovenian itäisimmätkin osatkin ovat lännempänä kuin Suomi. Jugoslavian politiikka erosi täysin Neuvostoliiton vastaavasta.

    Mielikuva Sloveniasta osana itää on virheellinen, eikä moni näin ajattelekaan. Slovenia kuuluu maantieteellisesti, historiallisesti ja kulttuurisesti Keski-Eurooppaan. Slovenialainen myös lukee itsensä Keski-Eurooppalaiseksi, joten on loukkaus väittää toisin.

    VastaaPoista
  5. ” Jugoslavia luettiin Balkanin alueeseen, ei Itä-Eurooppaan.”

    Jugoslavia oli talousjärjestelmältään sosialistinen valtio, joka katsottiin kylmässä sodassa idäksi riippumatta maantieteellisistä tosiseikoista. Vaikka politiikassa olisi ollut eroja, ei Jugoslavia ollut markkinatalousmaa. Itä-länsijaottelu on edelleen mielestäni perusteltu vertaillessa eri maiden elintasoja, kuten alkuperäisessä tekstissäni tein. Elintasoerot ovat edelleenkin havaittavissa juuri entisen ”idän” ja lännen välillä.

    Koko vertaukseni tarkoitus olikin korostaa sitä, että Slovenian elintaso on parempi kuin muissa entisissä sosialistimaissa ja lähestyy jo vanhoja länsimaita.

    Bulgaria on slaavilainen kieli.

    ”Mielikuva Sloveniasta osana itää on virheellinen, eikä moni näin ajattelekaan. Slovenia kuuluu maantieteellisesti, historiallisesti ja kulttuurisesti Keski-Eurooppaan.”

    Mielikuva Sloveniasta osana itää on hyvin yleinen ja perustuu historiaan (kylmä sota). Vaikka mielikuva Sloveniasta itäisenä valtiona ei kaikilta osin olekaan perusteltu esim. kulttuurin ja maantieteen osalta, on se Suomessa melko vakiintunut. Tämän olen huomannut selittäessäni vaihtokohdettani – kaikki poikkeuksetta olettivat maan olevan itäeurooppalainen. Tästä syystä eli selvyyden vuoksi pitäydyin tässä käsitteessä.

    ” Slovenialainen myös lukee itsensä Keski-Eurooppalaiseksi, joten on loukkaus väittää toisin.”

    Monet tosiseikat ovat loukkaavia ihmisten mielestä, mutta silti ne ovat tosia. On varmasti totta, että slovenialainen katsoo olevansa keskieurooppalainen – tässä ei ole mitään epäselvää enkä väitä slovenialaiselle vastaan. Tällä ei ole kuitenkaan merkitystä käyttämäni itä-länsijaottelun kannalta.

    ”Ja sitten noihin tutkimuksiin voisi lisätä aurinkoindeksin, kun pelkkä rahahan ei sitä onnellisuutta tee”

    Tutkimus käsitteli yhteiskunnallisia asioita ja taloutta, joita kirjoituksessani halusin esitellä. Auringonvalolla ei tässä yhteydessä ole mitään merkitystä.

    VastaaPoista
  6. Minun kommenttini perustuvat vuosien Sloveniassa asumiseen ja opiskeluun.

    Sinun taas suomalaisena vaihtarina täällä oleskeluun.

    Jokaisella meillä on erilaiset taustat ja olen kommenteillani halunnut tuoda esille myös slovenialaisen puolen, joka suomalaisessa ja ulkomaisessa itä-länsi-jaottelussa usein unohdetaan.

    En olettanutkaan, että tutkimus ottaisi huomioon auringon määrää tai muita elämän laatuun vaikuttavia tekijöitä. Kunhan vain totesin, etten rahan vuoksi nykyistä kotimaatani ole valinnut.

    Kylmä sota on jo ohi ja vieläkin esim. Finnair kartoissaan lajittelee Slovenian itä-Eurooppaan. Maantietoonhan lentoyhtiön toiminta pitäisi perustua kartalla.

    En elä enää historiassa ja haluan myöskin muuttaa mielipiteitä tästä maasta, sillä vakiintuneet "ulkomaiset" näkökannat eivät useasti pidä paikkaansa. Varsinkaan enää 2000-luvulla.

    Mutta, kuten sanottu, sinulla on oikeus omaan näkökulmaan ja minulla omaani ja halusin erilaisen kannan kommenteillani tuoda esille.

    Minä olen rakastunut Sloveniaan, joka on monella tapaa parempi juuri minulle kuin Suomi. Aurinko, vuoret, kukkulat, viini, vesiputoukset, toisista välittäminen ja iloisuus. Siinä muutama.

    Nautinnollista vaihtoa, ottakaa mahdollisimman paljon irti tästä kauniista maasta!

    VastaaPoista